Badbalja vs Badkar – Vad passar bäst?

I kalla Sverige finns det inte lika många möjligheter att ta sig ett varmt dopp i sjön som i mer tropiska eller medelhavsländer. Det kan då vara motiverande att överväga en badbalja eller kanske badkar till sitt badrum. Frågan är bara: Vad ska man välja? Ska man välja ett badkar eller en badbalja

Det finns många faktorer som spelar in. Dels så behöver man se över utrymmet i badrummet samt bedöma hur lätt man kan få badbaljan eller badkaret dit. Man behöver också kolla på saker såsom pris, livslängd och flyttbarhet.

Vad är en badbalja?

En badbalja fungerar och ser ut som ett badkar, men är betydligt mindre och är oftast gjord av en starkare form av plast. På Nordicreviews.co kan du se olika modeller av badbalja. Det är lätt att tro att de endast är till för barn, med tanke på dess små storlekar. Faktum är dock att det går att bada i en sån som vuxen. Badbaljor kommer också i olika storlekar. I Danmark har de faktiskt en turistattraktion där man kan åka runt en motordriven badbalja i kanalen.

Pris

Badbaljor är extremt billiga eftersom de är mest gjorda i plast. Priset kan variera väldigt eftersom de kommer i olika storlekar – både för barn och för vuxna. Priset för badbaljor brukar variera från 200 kr upp till runt 1 600 kr beroende på storlek och kvalitet.

Bland de billigaste hittar du badbaljor för barn, som vanligtvis brukar variera mellan 200 och 500 kr i pris. De brukar inte vara längre än 85 cm långa. De vuxna badbaljorna går på över 1 000-lappen och har en längd på lite över 1 meter. Du kan alltså inte ligga raklång i en badbalja, men du kommer kunna sitta med raka ben.

Tillbehör

För vuxna människor som föredrar att använda badbaljor för bekvämlighetens skull. Det kommer därför inte som någon överraskning att de ofta kommer med flera inbyggda finesser, som inbyggd korg, ryggstöd, avloppsrör med mera

Flyttbarhet

Badbaljor har den unika förmågan att vara väldigt lätt att bära och flytta. Många badbaljor har vikanordning som gör att man kan vika ihop dem så de tar upp mycket mindre plats. Dessutom väger till och med de tyngsta inte mer än ett tiotal kilo.

Vi skulle rekommendera badbalja till den som:

  • vill ha bekvämlighet för pengarna
  • inte har mycket plats i sitt badrum
  • har barn och vill ha något mindre som specifikt passar dem
  • vill kunna spara på vatten

Vem passar ett badkar?

Ett badkar passar väldigt bra för den som har plats för något större i sitt badrum. Ordet badkar kan tolkas väldigt brett. I huvudsak är det dock en större form av balja som har syfte att stå på en permanent plats och har större utrymme. De är oftast tänkt att passa i badrummet men kan förstås placeras på uteplatsen om man vill ta sig ett dopp i bakgården. Det finns många inredningsguider för uteplatser man kan ta inspiration från.

Kom dock ihåg – om du ska bygga kar ett badrum behöver du en designplan. Detta gäller speciellt om badrummet inte har ett hål där vattnet kan rinna när du tömmer badkaret.

Pris

Badkar har ofta ett betydligt högre pris än badbaljor. De billigaste brukar gå på runt 4 000 kr upp till 18 000 kr beroende på kvaliteté och den design du önskar. De billigaste badkaren är så kallade fristående badkar som man kan flytta runt som man vill. De brukar stå på fötter så det blir lättare att anpassa efter hålet. Det går däremot också att placera dem direkt på badgolvet utan fötter.

De andra typerna av badkar som är lite dyrare, brukar man sätta fast i själva badrummet. Det kan till och med kräva en renovering mer eller mindre.

Livslängd

Eftersom badkar inte är gjorda i plast utan av hårdare material som stål och emalj, kan de vara i obegränsad tid. Det gäller såklart så länge man behandlar dem på ett välskött sätt. Det finns såklart också badkar som tillverkas i kompositmaterial som gjutmarmor eller akryl. Dessa material håller inte lika länge, men har bättre isolation än stål. Detta kan ha stor inverkan om du gillar att ligga i badkaret länge.

Flyttbarhet

Om man jämför med badbaljor så är badkar inte alls lika flyttbara. De är betydligt större, mer otympligt och ofta tyngre. Det krävs ofta minst två personer för att flytta ett badkar runt. Om man flyttar runt ofta och mycket är ofta badkar inte den bästa lösningen.

Vi skulle rekommendera badkar till den som:

  • föredrar bekvämlighet framför praktik
  • har gott om plats i badrummet
  • planerar badrumsrenovering
  • bor på en permanent plats

Slutsats – Ska man välja badbalja eller badkar?

Svaret är ganska enkelt. Badkar och badbaljor är båda bra alternativ, men för helt olika kundsegment. Man kan inte riktigt rekommendera ett badkar till någon som ofta reser från plats till plats eller har ett väldigt litet badrum. Badbaljor är inte heller att rekommendera till någon som har gott om plats i badrummet och bor i en tvåvåningshus.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla