Så målar du enkelt om väggarna hemma!

Måla väggar hemma själv

Det är lättare att måla ett rum än att lägga om köksgolvet, och även nybörjare kan göra det på en helg. För att börja måste du dock beväpna dig med kunskap och behärska grunderna.

Måla om hemma med fyra enkla steg!

Tid som behövs: 3 timmar och 30 minuter

Måla om hemma med dessa enkla steg!

 1. Först och främst ska du undersöka väggens yta för att se om den är skadad.

  Steg 1 är att förbereda väggen
  Förberedelse är nyckeln till ett så bra resultat som möjligt när du har gjort det sista penseldraget. En vacker, långvarig finish kan uppnås genom grundlig rengöring och slipning före målning. Till att börja med bör du lära dig hur du förbereder den vägg du tänker måla

 2. Välj en färg för väggarna.

  Steg 2 är att välja färg
  Välj en färg som du tror komma passa in i utrymmet, ha dock hänsyn till rummets storlek och antalet fönster. Beroende på hur mycket ljus som finns i rummet kommer färgen att variera. Att ändra färgen på ett utrymme kan ge intryck av att det är större eller mindre, varmare eller kallare.

 3. Se till att skaffa rätt verktyg för jobbet

  Steg 3 är att hitta rätt verktyg
  Rullar är ett utmärkt alternativ om du snabbt och enkelt vill måla om dina väggar. Vilken typ av vals du väljer beror på vilket utseende du vill uppnå på väggen. Väggens ojämnhet kan uppnås med en rulle med långa borst eller en slät yta kan uppnås med en rulle med korta borst. Använd en mindre pensel för att måla längs tak, golv och runt dörrar, fönster och eluttag.

 4. Applicera väggfärgen.

  Steg 4 är att applicera färgen
  Två lager väggfärg krävs efter grundfärgen. Många gånger ser det första skiktet okej ut, men för att säkerställa en jämn och enhetlig finish ska du alltid måla två gånger. Tiden det tar för en färg att torka varierar, och färgen kan vanligtvis berätta vilken tid det är!

Material som behövs – checklista:

 • Färgburk med kulören du valt
 • Ett tråg med en rulle
 • En större och en liten pensel ingår (beroende på projektet).
 • En pinne (för att blanda färgen med)
 • Maskeringstejp (för att täcka över lister and annat)
 • Plastdukar (för att täcka möbler och andra föremål)
 • Trasor (för att suga upp vätskor & för att damma av väggar)
 • En stege (för att nå svåra ställen).
 • Några slarviga plagg (du kommer med högsta trolighet få färgstänk på dig)

Se till att väggarna är redo.

Titta efter hål, sprickor och fläckar på väggarna innan du börjar måla. Du bör först kontrollera väggen för att avgöra om det behövs några reparationer. “Skala bort flisad färg och fyll luckor i föremål som porträtt.” Använd därefter en häftduk för att avlägsna eventuellt slipdamm och slipa lätt på alla lagade områden för att se till att inga kammar kvarstår från spackelningen.

En grundfärg i sig är ofta onödig för partier som har lappats eller lagats, förklarar Richter. Så länge ytan är i ett fruktansvärt skick eller missfärgad skulle jag föreslå att man grundmålar hela väggen. Om du väljer en högkvalitativ färg och primer-i-ett som sparar tid och pengar, säger specialisten att du inte behöver grundmåla en “ren eller nymålad vägg”.

Skydda dina möbler

Skydda dina möbler

Med hjälp av målartejp kan du skydda dina socklar, lister, dörr- och fönsterkarmar, armaturer och strömplattor när du målar din vägg.

Förvara dina värdesaker ur vägen eller på ett säkert ställe. Täck rummet med plast eller en duk efter att du flyttat möbler eller placerat dem på en central plats. Använd en droppduk för att skydda golvet från skador.

Öppna färgburken och häll innehållet i en bricka. Trågets lutning gör att rollern tar upp färgen mer jämnt. Om du har fler än en person som målar samtidigt kan flera tråg hjälpa till att påskynda processen. En stor målarrulle och en gallerhink kan användas tillsammans för att göra processen ännu effektivare vid storskaliga projekt.

Börja högst upp med taket

Vi föreslår att du målar taket först om du målar hela utrymmet, inklusive takbjälkarna. Det är självklart mer en smaksak om man ska börja med taket eller inte men vi upplever att det är mycket lättare att hålla övriga väggar & föremål fria från färgstänk med den här metoden.

Bemästra målartekniken

Spara och spackelkant är två termer som proffs använder när de målar. “Det kallas att skära in när du först använder en pensel för att måla längs listen på väggen från vänster till höger. Sedan använder du en rulle från toppen till botten för att fylla ut väggens håligheter.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla