Så gör du hemmakontoret till en modern arbetsplats

Inredning av arbetsplats

Massor av små kuber med stressade människor i. Blinkande lysrör. Steril atmosfär. Så såg många kontor ut för inte så länge sedan. Sättet som stora företag designar och planerar sina kontor på idag skiljer sig markant från hur det brukade se ut.

Företagsledningar och chefer har insett att de anställda blir mer produktiva och gladare om de har en fin och funktionell arbetsplats, gärna med en naturlig touch. Det här kan alla som har ett hemmakontor efterlikna.

Oavsett om du driver eget och jobbar hemifrån varje dag eller bara sitter vid skrivbordet några timmar i veckan kan en trevlig arbetshörna vara precis det som behövs för att du ska kunna göra ditt allra bästa arbete.

Enkla tips för att modernisera kontorshörnan

Det behöver varken vara dyrt eller svårt att göra om ditt hemmakontor. Lägg det på en nivå som känns rimlig för dig. Ibland kanske det räcker att köpa ett höj- och sänkbart skrivbord eller möblera om lite grann. Modern kontorsdesign präglas i regel av tre saker: fina, flexibla arbetsytor, främjande av personalens hälsa och en naturlig, ljus och bekväm arbetsmiljö.

  • Gör kontoret hemtrevligt. Tänk mindre kontorslandskap, mer mysigt vardagsrum. Lite konst och prydnadsföremål som gör dig glad ger dig något fint att titta på och fyller dig med en bra känsla när du jobbar.
  • Använd rätt färger. Gröna och blå nyanser är lugnande, vilket kan vara positivt om du ibland känner dig stressad på jobbet. Om du däremot känner att du vill vakna till liv och kicka igång kreativiteten kan orange eller gult vara bättre färgval.
  • Välj bekväma möbler. Tänk på ergonomin när du köper kontorsmöbler. En skön stol kan göra arbetsdagarna mycket mer trivsamma. Välj en stol med reglerbar höjd, armstöd och hjul. Dessutom är det bra om stolen har extra stöd för ländryggen. Skaffa också ett fotstöd för att förbättra ergonomin ännu mer.
  • Dagsljuset är din vän. Man blir ofta piggare och gladare om man arbetar i dagsljus. Så skippa lysrören och sitt nära ett fönster i stället. Skaffa gärna persienner eller gardiner som släpper igenom mycket ljus men som kan ge skydd om solen lyser in och gör det svårt att se datorskärmen.
  • Glöm inte växterna. Förutom att bidra med lite extra syre är växter ett trevligt inslag i designen, både på stora och små kontor. Dessutom ger de dig en liten ursäkt att ta en paus då och då för att vattna och plocka bort torra löv. Om du inte har gröna fingrar och föredrar konstgjorda växter funkar det nästan lika bra, då även det har en lugnande effekt och gör kontoret mer hemtrevligt.
  • Väv in andra naturliga detaljer. Förutom växter kan du väva in detaljer i naturmaterial såsom trä, sten och papper. Du kan också ha en liten fontän som porlar på skrivbordet. Kanske vill du rentav ha några guldfiskar i ett akvarium inom synhåll när du jobbar.
  • Integrerad teknologi. Smidig användning av olika tekniska prylar kan göra arbetsdagen enklare. Ha en trådlös laddare på skrivbordet så att du aldrig behöver trassla med sladdar. Planera kontoret så att du har gott om eluttag i närheten. Du kanske till och med skaffar en smart högtalare som kan googla saker åt dig, lägga till möten i kalendern eller sätta en timer när du jobbar.
  • Tänk på doften. Doftsätt ditt kontor med aromatiska oljor och en diffuser eller med en rumsspray.

Gör din arbetsplats mer trivsam

Förutom inredningen finns det flera sätt du kan göra ditt hemmakontor till en plats där du både trivs och får massor av saker gjorda. Kanske är en riktigt bra kaffemaskin precis vad du behöver, du vet en sådan där man bara behöver trycka på en knapp för att få sin favoritdryck. Eller så kan det vara något så enkelt som att skapa en riktigt bra spellista som fyller dig med motivation och inspiration. Tänk också på detaljerna. Köp pennor som du gillar att skriva med, ha fina post-it-lappar till hands och ett häfte med checklistor du kan riva av när du är klar med dagens mål.

Variera ställena du jobbar på

Något som har börjat användas på många arbetsplatser är så kallad hot desking. Då har man inget fast skrivbord, utan kan sitta och jobba lite var som helst på kontoret. Och det kan du så klart göra även om du jobbar hemifrån. Du kanske börjar och slutar dagen vid skrivbordet, men väljer att sitta en stund i trädgården. Eller så tar du kombinerad frukost/mejlstund i köket innan du tar tag i dagens arbetsuppgifter. Det kan vara skönt att stycka upp dagen och sitta på lite olika ställen och arbeta. Ibland kan det vara precis det som behövs för att du ska orka fortsätta jobba. Så känner du att inspirationen tryter, testa att byta ställe du sitter på.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla