Tips för att leva ett balanserat liv 

Hur lever man ett välbalanserat liv? Ja det är the million dollar question. I västvärlden har vi alla möjligheter till ett bra liv enligt förväntningen om vad det ska innehålla. Ändå så tycks det som att vi har svårt att hitta balansen. Stress på jobbet, problem i relationer och känslan av att man vill göra något annat eller leva på ett annat sätt är ofta närvarande. 

Innan vi går in på lösningar så ska vi ta en titt på vad en undersökning visade, där man intervjuade gamla människor i slutet av deras liv. Frågorna de fick gällde hur de såg på sitt liv, vad de hade gjort annorlunda om de fick göra om det. 

.Några av svaren som återkommande hos nästan alla var:  

 • Jag jobbade för mycket, missade tiden när barnen var små
 • Jag förverkligade inte mina drömmar
 • Jag levde efter hur jag trodde att omgivningen såg mig och vad jag borde göra
 • Jag stannade kvar för länge, i en dålig relation eller på ett jobb där jag vantrivdes
 • Jag fokuserade mer på pengar än på mina relationer
 • Jag sköt hela tiden upp resor och annat som jag ville göra

Hur lever man ett balanserat liv?

För att leva ett sunt liv behöver man koppla av, till exempel genom att spela casino, varva ner och ta det lugnt. Utöver träning så är även yoga och att umgås med vänner något som har stor positiv inverkan på vårt dagliga liv. 

Den prisbelönta författaren Esther Perel har skrivit att “Kvalitén på ditt liv bestäms av kvalitén på dina relationer, inte på dina prestationer eller hur smart du är. Ingen kommer minnas ditt bankkonto, utan hur du fick dem att känna” 

När man läser kommentarerna ovan så inser man att Esthers citat är ganska talande. Kvaliteten på livet handlar om dina relationer, hur du är med andra och upplevelser du delar med dem. 

Många män, framför allt män även om det är på väg att ändras i västvärlden idag, upplevde att de jobbade för mycket, fokuserade bara på arbetet och missade barnens uppväxt. Idag, med föregångsländer som Sverige där pappaledighet är vanligt och där kvinnor tar större plats i näringslivet är det på väg att förflytta gränserna något. Dock är det istället många kvinnor som riskerar att hamna i den fällan istället, om de satsar för mycket på karriären. 

Som vi ser i kommentarerna ovan så är många inne på att man prioriterade fel. Man tänkte för mycket på hur andra såg på en, jobbade för mycket och sköt hela tiden upp saker man egentligen ville göra

Vad är lycka?

Ja svaret på den frågan får vi nog aldrig. Men vad som bör vara tämligen klart för alla är att lyckan i sig inte bor i prestationer eller pengar. Det är tillfredsställande att vara bra på något, arbetet kan ge en självförtroende och en känsla av mening. Det är också viktigt att välja ett arbete som man trivs med. Alla studier visar att det går hand i hand, jobbar man med något man trivs med gör man det bra. Är man bra på något trivs man ofta med det. Vaknar du varje morgon och inte vill gå till jobbet så är du på fel plats. Livet är för långt för att ägna varje dag åt något du inte vill göra. Ja, du läste rätt, livet är för långt i den aspekten eftersom man jobbar i cirka 40 år. 

Att barn är källan till evig lycka kan nog alla föräldrar intyga inte är helt sant. Vill man inte ha barn, och det är många som inte vill, så ska man inte skaffa några. Där kommer vi tillbaka till en av punkterna i början, att inte leva efter omgivningens krav och förväntningar. Vill man inte sätta barn till världen så bör man inte heller göra det. Därmed inte sagt att man inte kan ha en nära familjerelation till sina föräldrar, syskon, kusiner eller syskonbarn och så vidare. 

Träning och hälsa 

Träning och hälsa är som alla vet idag de två enskilt största faktorerna till möjligheten att leva länge och hålla sig frisk. Märk ordet möjlighet, det finns inga garantier att hård träning och ingen alkohol utesluter möjligheten för sjukdomar, genetiken spelar också in. Men riskerna minskar avsevärt om man håller sig frisk och i god form. 

Dock tror många att träning behöver vara hård och pågå länge. Det är helt fel. En överambition att starta sitt nya liv efter nyår gör att gymmen är fulla i januari. Men att gå från noll till hundra är svårt. Träning, kan vara att göra lite övningar hemma i vardagsrummet en halvtimme, eller att promenera med en kompis i minst en halvtimme varje dag. 

För att leva ett balanserat liv, är några avslutande tips detta:

 • Vårda dina relationer, att umgås med människor minskar risken för depression
 • Träna, lev hälsosamt, även det minskar risken för depression och andra sjukdomar
 • Ha en god kost, unna dig pizza öl, vin och annat, men inte varje dag
 • Följ dina drömmar, skjut inte upp saker som du vill göra
 • Ha struktur på ditt liv, behöver inte vara minut-disciplin eller schema för varje dag, men struktur ger ett lugn och trygghet som är bra för människan 
0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla